Patiserie Cafenea TEMPO Timișoara

by Răzvan Oprișa on 22/08/2014
HO.RE.CA.
Item Reviewed

Patiserie Cafenea TEMPO Timișoara

Author
Positives

Design interior deosebit
Fotolii comode
Fără zgomot de mașini

Negatives

Produse nu prea proaspete
Curățenia la wc lasă de dorit

Rating
Our Rating
User Rating
Rate Here
Curățenie
Atmosferă
Calitatea culinară
Personalul
Bottom Line

Patiseria Cafenea TEMPO poate fi un loc de întâlnire ideal pentru cei care preferă un local modern cu design deosebit. Deși calitatea prăjiturilor nu s-a ridicat la nivelul unui local în centrul orașului, cu siguranță voi mai reveni să gust cafeaua și produsele de patiserie făcute pe loc.

Total Score
User Score
8 ratings
You have rated this
Ai fost și tu aici? Care e reacția ta?
Fericit
50%
Mulțumit
15%
Entuziasmat
5%
Nesigur
5%
Dezamăgit
25%
Enervat
0%
Să înceapă recenzia...

În august 2014, într-o zi cu soare, căutam un loc drăguț, în centru, unde să pot mânca, împreună cu soția, o prăjitură bună. Credeam că va fi mai ușor să găsim ceva care să ne satisfacă gusturile. Am dat o tură pe Corso și mare ne-a fost mirarea să constatăm că toate terasele/localurile oferă sucuri și înghețată, dar doar câteva în tot centru au în meniu mai mult de 2-3 prăjituri.

Am ales să ne oprim la Patiseria Cafenea TEMPO datorită ofertei mai bogate de prăjituri dar și datorită designului localului.

 ACTUALIZARE 27/08/2014 

Am revenit la TEMPO după 2-3 săptămâni de la prima recenzie, așa cum mi-am propus, pentru a face câteva poze și pentru a gusta cafeaua și produsele de patiserie. Vezi mai jos impresiile ACTUALIZATE.

POZE

Poze preluate de pe pagina de facebook publică a localului.

 ACTUALIZARE 27/08/2014 
Cu pozele am avut o întâmplare mai … ciudată, ca să nu o cataloghez altfel. După ce am terminat satisfăcut consumația, am ieșit afară pentru a face câteva poze. Fac una, fac și pe a doua, vreau să fac și o a treia la terasa din față și … sare ca din pușcă o fată, chiar lângă mine, îmi spune că e responsabila localului, și-mi cere socoteală, pe un ton răstit, de ce fac poze. Am rămas șocat! Nu mă așteptam nici să apară așa brusc cineva lângă mine, nici să mă ia la rost. Am răspuns, cam buimac: ”Pentru că îmi place [mă refeream la cum arată localul]” după care am adăugat ”și oricum, de pe domeniul public pot face poze chiar și într-o casă privată”. După faza asta, fata s-a restras la fel de brusc precum a venit.

Cine e stresat de persoane care fac poze nu poate decât să ascundă ceva. Eu, dacă aș fi patron, sau administrator, al unui local, aș face tot posibilul ca lumea să vină să facă poze și în felul acesta să facă publicitate directă localului. Îmi pare chiar rău că am plecat cu un gust amar. Dar asta nu a influențat cotarea recenziei în sine!

ATMOSFERA

Ceea ce frapează la acest local este designul modern, oarecum minimalist. Este interesantă combinarea culorilor gri închis / roșu închis / alb, cu nuanțe mai calde ale imitațiilor de lemn. La prima vedere parcă lemnul nu se potrivește în context, dar la o a doua analizare te convingi că defapt aduce puțina ”căldură” necesară oricărui loc unde se ia masa.

Mi-a plăcut mult plasarea în cadrul ferestrelor mari a unei măsuțe rotunde cu două fotolii, tot rotunde, așa ca într-un separeu virtual. Faptul că fiecare fereastră se poate deschide total îți dă senzația plăcută că ești defapt afară. Defapt localul are și o terasă, în adevăratul sens al cuvântului, dar parcă nu e așa ”șic” ca și statul în fereastră. Un alt lucru care face ca aceste locuri să fie vânate este comoditatea fotoliilor aferente acestor măsuțe.

Un lucru pe care l-am notat imediat a fost că aproape tot meniul este … pe peretele din spatele barului. Deși poate dădea un iz de fast-food american (nu dăm nume, că sunt mai multe), este foarte comod și clar. În loc să buchisești un meniu, te uiți pe pereți și te-ai decis imediat. Ar fi fost interesant să fie tot meniul afișat așa, nu doar o mică parte.

Mi-a plăcut mult faptul că o parte din ”bucătărie” era la vedere și puteai vedea cum se pregătesc produsele de patiserie.

Când am ajuns noi, în mijlocul săptămânii pe la ora 16, erau doar 2 mese ocupate. Cam puțin pentru un local ”în buricul târgului”, dar poate era și ora mai ”dificilă” … nici prânz nici seara.

Muzica … interesant, dar nu îmi amintesc nimic și nici la fața locului nu mi-am notat nimic legat de acest aspect. Probabil că dacă ar fi lipsit cu desăvârșire, mi-ar fi sărit în ochi, pardon, în urechi. Interesant … trebuie să mai merg cel puțin o dată să mă lămuresc dacă au muzică sau nu. Oricum faptul că localul este pe o pietonală te scutește de zgomotul mașinilor, ceea ce e o adevărată binecuvântare.

Un lucru care a stricat puțin atmosfera a fost faptul că, la un moment dat, a venit un băiat care a început să o ia la rost pe fata ce ne servise. Nu era neapărat o ceartă ci mai degrabă o tachinare în care el îi reproșa să nu-i mai ceară socoteală ca și cum ar fi mama lui. Momente de genul ăsta, chiar dacă sunt nevinovate și de scurtă durată, eu cred că ar trebui să se întâmple undeva în spate, nu în văzul și auzul clienților.

 ACTUALIZARE 27/08/2014 

De data asta, am fost la TEMPO la 8 dimineața, și, când am intrat, nu prea era mai nimeni, doar 2-3 persoane. Am fost foarte plăcut surprins însă, să constat că, până la 8:30 când am plecat, localul s-a umplut de tineri. Atmosfera s-a schimbat și a prins viață în doar câteva minute.

Cum spuneam, prima oară nu mi-am amintit nimic de muzică. Acuma în schimb am fost atent și pot confirma că este muzică, de la un post de televiziune de profil. Volumul este decent, chiar mi-a plăcut faptul că nu este prea tare, ci doar cât să întrețină atmosfera, fără să iasă în evidență sau să deranjeze.

Un alt lucru drăguț, care aducea o notă interesantă, era bucătarul/patiserul. Un băiat tânăr, înalt, îmbrăcat cu halat alb și cu o bonetă de bucătar îngustă și lungă pe cap. De nota 10! Chiar aș fi vrut să-i fac și lui o poză, că n-am mai văzut așa bucătar cu așa bonetă, până acum.

CURĂȚENIE

O bucătărie la vedere va fi tot timpul curată, iar asta îți dă un sentiment de încredere că tot ceea ce se prepară este ok din toate punctele de vedere.

Mesele erau toate curate când am sosit, iar uniformele personalului erau foarte curate și bine întreținute. În generat se vedea că era curățenie perfectă peste tot.

Baia este foarte curată și bine dotată. Din păcate, în toată strălucirea asta, când am intrat în toaletă, mi-a sărit în ochi colacul de la wc care era murdar, și … nu era ceva ”proaspăt”. Și acum dacă stau să mă gândesc, nu pot să înțeleg cum de era atâta de curat în rest, inclusiv vasul wc-ului, iar colacul să arate în halul ăla. Păcat… Când am ieșit afară să mă spăl pe mâini … din două chiuvete, una era nefuncțională, nu mergea robinetul cu senzor.

MENIUL

Meniul este unul tipic de patiserie: băuturi pe bază de cafea măcinată pe loc, sucuri naturale sau gata îmbuteliate, cocktail-uri alcoolice sau nu, torturi, cornuri și foitaje cu tot felul de umpluturi, care mai de care mai apetisante și multe altele.

COMANDA NOASTRĂ

Ora fiind destul de înaintată nu am comandat cafea, cum facem de obicei. Am comandat 2 prăjituri și un suc natural:

Cheesecake (prăjitură cu brânză dulce)

Soției mele îi place mult prăjitura cu brânză, în toate variantele ei, mai autohtone sau mai sofisticate, și nu putea rata ocazia să guste și acum varianta TEMPO. Prăjitura avea la bază un fel de blat subțire și crocant ce aducea mai mult spre biscuite, peste care vedea un strat gros de cremă de brânză dulce gen mascarpone ornată deasupra cu gelatină roșie. Gelatina putea să fie și gem, dar din păcate în ziua de azi gemurile sunt mai mult gelatină, iar gelatina are mai mult zahăr ca un gem. Blatul a fost de milioane, dar brânza avea un iz de mascarpone cu un gust bine acrișor, ce m-a dus cu gândul că nu era chiar proaspătă.

Mimosa

Prima reacție a fost: ”Ce bine arată”. Mimosa asta e un tort de pandișpan cu cremă de vanilie amestecată cu frișcă și cu bucățele mici de ciocolată. Blatul e însiropat bine. Tortul are o formă semisferică, iar pe deasupra sunt cubulețe de pandișpan care dau un aspect interesant de ”grenadă defensivă”. Chiar în vârf este ornat cu frișcă și cu mure învelite în gelatină.

A doua reacție a fost după ce am luat prima linguriță cu frișca și mura: ”mura are gust de mucegai”. Văzând culoarea murei, care era mai degrabă roz decât neagră, mă așteptam să fie mai acrișoară, dar … așteptările mi-ai fost depășite … în rău, din păcate.

Restul tortului a fost de nota 10, crema și blatul însiropat m-au făcut să uit de mura dubioasă.

Fresh mixed

Sucul de portocale și grapefruit a fost preparat pe loc și … în afară de a-l amesteca nu a avut nimic special în afară de cele 2 paie din pahar.

 ACTUALIZARE 27/08/2014 
Bușeu cu brânză dulce

Foarte bun. Partea de aluat era corcantă, iar brânza extraordinar de gustoasă și aromată.

Croissant cu unt

Prima impresie, când am văzut cornul, a fost: ”Imens!”. Nu am văzut niciunde, niciodată, un croissant cu unt așa de mare. Cu toate că e mare, gustul nu e cel la care mă așteptam. Aluatul era prea pufos și seamăna mai mult cu un covrig însiropat, pe care-l găsești la majoritatea magazinelor de panificație. Foarte puțin se simțea gustul de unt, specific unui croissant cu … unt.

Espresso

Bun. Mi s-a părut puțin ”ars”, ”un caffè che sa di bruciato”, cum se zice la Roma. Un alt lucru interesant a fost laptele servit cu cafeaua, care era spumat deasupra. Din nou, la fel ca și la croissant, nu am mai văzut niciunde și niciodată așa ceva. Asta nu înseamnă că e rău.

Cappuccino

Bun, dar nu extraordinar. Mi s-a parut puțin cam diluat, dar bun. Oricum, spuma de deasupra m-a lăsat mască, la modul pozitiv. Vezi și secțiunea Servire actualizată.

SERVIREA

La intrare, după câteva secunde, am fost întâmpinați și întrebați dacă dorim un meniu. Mi-a plăcut faptul că nu am fost întrebați direct ce dorim. Ne-am uitat puțin pe pereți (vezi de ce în secțiunea Atmosferă) și am decis ce să luăm.

Personalul foarte plăcut și zâmbitor, deși mi s-a părut ciudat faptul că erau trei bucătari/patiseri și doar o singură chelnerițăFata care ne-a servit, după ce ”a terminat” cu noi, s-a dus să spele vasele. M-am învârtit în van încercând să-i atrag atenția că vreau nota de plată … era concentrată la spălat vasele de putem să și plec că nu m-ar fi observat. Până la urmă m-am dus eu să-i spun că aș vrea să plătesc. Vasele erau mai importante, așa că, un alt băiat, care nu era îmbrăcat în uniformă, mi-a făcut nota de plată și mi-a încasat banii. Un local în Piața Victoriei cred că ar trebui să-și permită o chelneriță ”full time”.

Un lucru care mi-a plăcut a fost că farfuriile cu prăjituri erau ornate cu toping de caramel. Ornamentul a fost la fel pe amândouă farfuriile, dar apreciez atenția dată părții estetice. Servirea este promptă și la timp.

 ACTUALIZARE 27/08/2014 

Și de această dată mi-a plăcut atenția pentru aspectul estetic al produsului servit. Spuma de la cappuccino era frumos turnată pentru a apărea ca un evantai. FELICITĂRI! Nu am mai văzut așa ceva de cănd am fost ultima oară la Roma.

Un lucru mai puțin plăcut, ce ține tot de servire până la urmă, a fost faptul că nu au avut să-mi dea rest. M-am simțit ca acum 20 de ani … așteptând ca cineva să meargă să schimbe banii în vecini. Măcar de s-ar fi putut plăti cu cardul.

CONTACT

[mappress width=”100%” height=”400″ adaptive=”true” mapid=”6″]

Patiseria Tempo se află chiar în centrul Timișorii, lângă Fântâna cu Pești.

 Adresa: Strada Lenau, colț cu Piața Victoriei, 300029 Timișoara, Județul Timiș | Telefon: 0752 030 127

patiseria.ralu@yhoo.com

 https://www.facebook.com/pages/Tempo-Coffee-Patisserie/1411149242470357

GÂNDURI DE FINAL

Patiseria Cafenea TEMPO poate fi un loc de întâlnire ideal pentru cei care preferă un local modern cu design deosebit. Deși calitatea prăjiturilor nu s-a ridicat la nivelul unui local în centrul orașului, cu siguranță voi mai reveni să gust cafeaua și produsele de patiserie făcute pe loc.

 ACTUALIZARE 27/08/2014 

Și după a doua vizită îmi mențin părerea foramată prima dată. Deși localul are elemente care te pot face să te mai întorci, calitatea produselor servite nu mi se pare la înălțimea designului interior sau locației. Nu mai pun la socoteala întâmplarea cu pozele (vezi secțiunea Poze actualizată)…

Comments
Leave a reply

Leave a Response

Curățenie
Atmosferă
Calitatea culinară
Personalul

Mulțumiri tuturor colaboratorilor.